Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

ini memang barang baik !

Wednesday, December 28, 2016

Resepi Shell Out yang Sangat Sedap

Assalamualaikum wbt.
hari rabu yang indah hari ni. 
besok last kerja untuk tahun 2016.
dan bahagianya rasa bila 2 minggu terakhir 2016 ni
suami yang menghantar ke tempat kerja dan menjemput pulang.

takde penat2 nak memandu sendiri. 
tapi takde la penat sangat2 pun sebenarnya memandu sendiri. 
tapi lebih kepada boleh rileks sikit dan 
yang penting masa untuk kami luangkan bersama2 
tu lebih sikit. 

dah alang2 suami hantar, 
sarapan pun suami yang temankan. 
ke aku yang temankan suami ?
mana2 lah. 

hari ni menyarapankan diri di warung pokloh milo tunggeng. 
warung yang agak tersohor dikalangan pelancong2 dalam dan luar kelantan. 
setahu aku, pokloh ni pelopor untuk idea buat air milo dan 
menaburkan milo2 diatasnya.

dan beberapa lama kemudian ditiru oleh pengusaha2 lain. 
ada yang bagi nama air milo jumbo, air milo dinosaur, 
dan lain2. 

kenapa air milo pokloh dikenali dengan nama milo tunggeng. 
kerana pada tin milo tu dibuat lubang kecik, 
kemudian ditunggeng untuk mengeluarkan milo dan berteraburlah mereka 
di atas bancuhan air milo.

kalau taknak air milo tabur pun takpe,
air milo biasa pun ada. 
air2 lain pun ada. 

dan bermaciam2 aneka jenis nasik, kueh mueh santapan untuk
mengenyangkan perut di pagi hari. 
yang  dah tak perlu dimaklumkan pastinya
nasik berlauk kg. air dingin tumpat. 

kalau tak tau macamana rupa keadaan kedai 
pokloh ni, 
korang guggel la ye. 
type je pokloh milo tunggeng.  

ini dia milo beng tabur. 
nak milo panas tabur pun boleh. 
nak teh beng milo tabur ?
boleh jugak kot. 

close up sikit. 

dah lama rasanya tak buat kerja meratah milo. 
ni'matnya. 

okeh, tajuk shell out, 
tapi cakap pasal milo. 
berlari2 sangat isu nya kan. 

kamis lepas suami mengajak lunchdate di sebuah restoran di kawasan cherang
yang menawarkan menu shell out. 
dengan harga RM 43 untuk 3 orang makan. 
terus aku whatsapp nombor tertera dan booking order. 

kerana dah lama sangat suami aku bersuara nak merasa shell out, 
dan aku tak buat2 jugak. 
maka makan di kedai la jawabnya. 

"kita makan kat kedai dulu. 
nanti boleh jadi penanda aras rasa shell out yang akan uci masak", 
kata suami aku. 

namun, 
kalau dah tertulis takde rejeki,
walau yang dah ada dalam mulut pun boleh terkeluar, kan. 
kerana kekangan masa dan urusan pada hari khamis lepas, 
kami terpaksa batalkan booking tersebut. 
mujurlah tuan punya restoran itu tidak mengepek dan memaki hamun 
kami yang bersikap tidak berpegang pada janji ini. 

demi tidak mahu mengecewakan selera suami, 
"meh la uci buat shell out. 
balik ni kita singgah beli barang", kata aku dalam hati yang ragu2,
kang tak menjadi, mati la nak...

singgah tf value mart, 
ada beberapa makanan laut. 
ketam udang sotong dan kerang.
boleh la. 

selepas berhempas pulas di dapur lebih kurang 2 jam, 
dengan suami yang datang sekejap2 dan berkata, 
"masa ada 30 minit lagi", masterchef -_-
maka masaklah shell out aku. 

(kira ok la kan masak 2 jam dengan bahan2 belum disiang, 
bawang2 belum dikopek, 
dan lain2nya. 
kan ? )

dengan beberapa olahan daripada resepi asal. 

contoh bilangan bawang dikurangkan, 
bilangan daun kari dilebihkan, 
sukatan cili kering dikurangkan, 
penambahan air rebusan makanan2 laut digunakan, 
dan beberapa sentuhan magis dan kasih sayang. 
giteww... 

dan sayur mayur takde. 
suami cakap taknak, 
so tak payah lah. 
dan demi untuk cut cost. 
hihu...

masak lauk pauk ni kita boleh je main masuk agak2 
ikut sedap rasa kita. 
sebab ia takkan merosakkan sangat hasilnya. 
sebab rasa dan perisanya boleh diolah setiap masa. 

kalau buat kek buat biskut kena ikut sukatan, 
kalau taknak pening kepala nak betulkan adunan. 
jangan nak memandai2 sangat. 
kang dapat kek bantat, biskut keras, 
mak tak tanggungjawapan. 

baiklah, resepi shell out yang aku buat adalah rujukan dari 
resepi puan azlita yang sangat2 indah mencipta kek. 

boleh rujuk blog resepi asal untuk resepi yang lebih bergambar. 

nama resepi memang yakin diri tahap 10. 

aku copy paste resepi kat sini supaya
bila aku dah tua, 
anak2 cucu2 nak merasa maktok masak shell out, 
aku belek je blog kudusku ini. 

maktok ke ?
erm... 
akan dipertimbangkan semula. 

SHELL OUT CONFIRM SEDAP
Resepi Oleh : Auntie Nani
Rujukkan Oleh : Mama to Erna
Rujukkan Oleh : Suraya Sulatin

Makanan Laut

Ketam
Udang
Kerang
Sotong
Lala
Pepahat
Remis
Kupang
Isi ikan ~ terpulang lah nak isi ikan apa. ( yang ni ita tak letak )

* Sukatan bahan makan laut ni terpulang, tapi haruslah bersesuaian dengan sukatan bahan rempah yang di sediakan.

Semua makanan laut ini di cuci bersih. Didihkan air bersama sedikit garam. Kemudian di rebus secara berasingan. Bukan rebus lama-lama tau! ala-ala macam celur aje.. sebab makan laut kalau over cooked nanti liat tak sedap! nak dia half cooked aje supaya bila masuk dalam rempah cepat aje kita masak.
Dah masak angkat dan ketepikan

Bahan Sayur-sayuran

Jagung manis ~ potong 3
Brocoli ~ di potong kecil
Kentang ~ potong wages atau belah 4
Carot ~ hiris bulat
Bunga kubis ~ potong kecil

Semua bahan sayuran ni di celur. Didihkan air dengan sedikit garam, kemudian celurkan sayur-sayuran kecuali kentang dan jagung tu kena rebus sampai empuk.

Bahan Rempah 

Bahan A ~ di kisar

20 tangkai cili kering ~ buang biji dan rendam lembut ( kalau nak pedas boleh lebihkan )
2 labu bawang besar
15 ulas bawang merah
2 labu bawang putih ( 10 ulas )
1 inc halia
1 inc belacan
1 gengam udang kering ~ rendam lembut

Satukan semua bahan bersama air dan sedikit minyak masak, dan kisar hingga halus

Bahan B ~ di tumis

6 ulas bawang putih ~ di hiris halus
6 ulas bawang merah ~ di hiris halus
1 inc halia ~ di hiris halus
5 tangkai daun kari ~ di lurut daunnya sahaja
10 biji cili padi ~ di hiris halus ( nak pedas lebihkan )
2 batang serai ~ di titik ( ita tambah )
Minyak untuk menumis
1 sudu besar butter / margerine

Bahan C ~ perasa

3 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar sos ikan
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukup rasa


Panaskan minyak bersama butter dalam kuali.
Masukkan bahan bahan tumis ( bahan B ) dan tumis hingga harum dan garing.
Bila dah garing, masukkan bahan kisar ( bahan A ) masak sampai garing. Masak ni biar lama-lama sikit biar cili betul-betul garing dan masak. Jika kuah terlalu pekat tambahkan sedikit air dan masak lagi
Kemudian masukkan bahan perasa ( bahan C )
Mulakan dengan rempah kari, masak kejap bagi garing, kemudian baru masukkan sos tiram, sos ikan, serbuk lada hitam , kiub ayam dan gula.
Kemudian baru masukkan garam 
* berhati-hati dalam penggunaan garam kerana sos tiram dan sos ikan dah masin.
Biarkan kuah merenih sebentar.
Angkat dan masukkan dalam periuk lain
Tinggalkan 1 senduk besar dalam kuali
Panaskan semula dan masukkan kupang, masak sebentar ~ angkat
Panaskan 1 senduk besar lagi kuah dan masukkan ketam, masak sebentar ~ angkat
Panaskan 1 senduk besar lagi kuah, masukkan sotong, udang, brokoli, bunga kubis dan karot, masak sebentar ~ angkat
Masak seafood berasingan ya, ketam dulu, kerang, kupang dan lain-lain. 
Sayur-sayuran tu ita masak sekali berasama sotong dan udang. 
Yang lain ita tak letak sayur. 
Jagung dan kentang ita tak masak dengan kuah, ita biarkan sahaja di rebus begitu.



MEDITERRANEAN BUTTER RICE
Resepi Oleh : Azrul

4 cawan beras
1 cawan  besar butter
1 cawan mix vege ( karot, jagung, kacang pea )
garam secukup rasa
Air secukupnya untuk menanak nasi

Cuci beras bersih
Masukkan beras, air secukupnya untuk menanak nasi, butter, mix vege dan garam secukupnya ke dalam periuk nasi dan tanak nasi seperti biasa
Bila dah masak, gemburkan dengan chopstik 
Sedia di hidangkan.

kena ada gambar kaklong iman, 
sebagai bukti ini mak yang masak.
suami oh suami.  

kami terlupa nak beli plastik seprah yang orang selalu
guna untuk hidang shell out, 
jadi letak atas talam je lah. 

suami cakap sedap, 
so alhamdulillah. 
hilang penat bersilat kat dapur. 
sebanyak ini boleh makan untuk 2 orang, 
dengan 3 kali makan. 

untuk anak2, 
ayam goreng. 

kenyang. 
alhamdulillah.

selamat datang 2017. 
in advance. 

Thursday, December 22, 2016

Novya : Hari Sukan Tadika 2016

Assalamualaikum wbt.
selamat hari khamis. 
yang hujan di pagi hari, 
dan cerah di tengah hari. 

hari ni merempit ke tempat kerja. 
dibonceng suami. 
terima kasih suami kerana sentiasa sudi
menghantar isteri ke tempat kerja bila suami bercuti.

masa cuti je suami boleh hantar
sebab kalau hari kerja memang takde can
nak bersama2 ke tempat kerja. 
suami kerja di hulu, isteri kerja di hilir.

dan hari ni pertama kali naik motor dalam hujan. 
dah nak sampai ofis kot, 
eh hujan pulak. 

basah dan sejuk. 
memang jiwa kental semua riders yang mengharungi 
jalan dengan pelbagai cuaca. 

hari ni nak hupdate cerita hari sukan sekolah kaklong. 
sejak akhir2 ni kaklong selalu,
"mak, cerita la masa kaklong kecik".
dan mak yang lemah ingatan ni, 
terpaksa memerah otak untuk bercerita tentang 
kaklong masa kecik 6 tahun yang lalu. 

"kaklong baca blog mak la. semua cerita ada kat situ."

kejam sangat jawapan mak kan. 

ada la cerita2 yang mak ingat mak cerita. 
ayah tambah sikit2. 

jadi, 
marilah kita menepek kenangan disini untuk tatapan anak2 mak 
dan tatapan mak jugak. 

hari sukan kaklong ni berlangsung pada...
mak tak ingat. 
kalau tak silap bulan mei - jun kot.
ke ?
yang pasti hari sabtu.
diadakan di Sri Nipah, Bachak Kelantam.

Pada pagi itu, 
pada pukul 7.30 pagi mak ayah dan imanis menghantar kaklong
ke sekolah. 
kerana kaklong dan kawan2 dan teachers akan menaiki
bas dari sekolah ke Sri Nipah. 

seronok katanya naik bas dengan kawan2.
walau kaklong memang takde ekspresi ceria atau bahagia pun. 
kaklong tak tunjuk sangat perasaan dia. 
dia wat lek jer.

pada pukul lebih kurang 9 lebih, 
mak ayah dan imanis tiba juga di Sri Nipah.
kaklong dan kawan2 dah selamat tiba. 

ini khemah pasukan kaklong.
tadika khalifah unggul kb.
pasukan ijo.

tema khemah adalah ala2 kampung. 

itu sabut2 kelapa adalah sejenis props untuk tema ini. 
bukan sampah ye. 

cer cari kaklong di mana, di mana.

tu dia, senyum sikit. 

itu adalah teacher aini.
guru kelas kaklong yang merangkap 
cikgu untuk mengajar semua subjek. 

guru tadika memang hebat. 
semua subjek dia boleh ajar. 
dan untuk mengajar budak2 tecit bukanlah tugas yang mudah. 

kat nun disana adalah gelanggang permainan. 
kat sini memang sesuai sangat nak buat family day untuk office ke, 
untuk big family ke. 
kat sini ada chalet dengan macam rate. 
dan paling best, pantai dekat je. 
dan cantik dan boleh mandi manda. 

itu dia dak noya. 
masa ni acara ucapan2 dan perasmian dan persembahan. 


syabbasss betteh boleh tahan panas. 


itu teacher kecik bawak rotan nak rotan sape tu. 

tunggu turn nak main. 
acara sukan tahun ni agak menarik.
sebab anak2 kena buat acara sukaneka dengan parents.
jadi bila ada penglibatan parents, 
sangatlah bagus. 
takdelah mak ayah datang tengok je. 
moment bermain2 dengan anak tu sangatlah bermanfaat. 

ada game lari dalam guni, puzzle, bawak bola dalam sudu, tarik upih, 
dan... mak lupa. 

gambar masa tengah enjoys bermain takde dalam simpanan mak. 
ada dalam tepon ayah. 
jadi nanti mak hupdate tambah gambar2 itu ye.


dak imanis datang bagi support. 
support la sangat kan. 


sport shoes fink pastinya bergambarkan frozen. 
elsa dan anna. 




mencari baju hijau untuk kaklong sangat sukar. 
takde baju gegel kale ijau. 
terpaksa beli yang boboi punya.
boleh la dari takde.

wanita2 ayah. 

hi ayah. 
tengah beratur untuk amik hadiah. 
hadiahnya adalah botol air dan jajan. 
herm... 

tapi hadiah tak penting. 
yang penting kita boleh luangkan masa bersama2. 
kan...


set debbey !



tamat cerita hari sukan sekolah kaklong untuk tahun 2016.
nanti kaklong baca ye. 

yang tahun 2015 nanti mak gali gambar2. 
insyaallah mak akan hupdate jugak. 

xo.

Thursday, December 15, 2016

layan line camera

Assalamualaikum wbt.
selamat hari kamis yang manis. 

bahagia rasanya kerja minggu ni. 
hari ahad kerja, 
senin selasa coti, 
rabu kames kerja, 
jumaat sabetu coti. 

kalau tiap2 minggu dapat cuti macam ni, 
indahnya. 
banyak masa boleh lepak2 kat rumah. 

berkat cuti panjang kami.
lepak2 kat rumah je. 
tapi dapat jalankan operasi kemas mengemas mega. 
lapang sikit rasa hati. 
buang mana2 yang tak perlu. 
yang dah lama simpan tapi tak pernah2 guna. 

sejak layan pinterest ni memang semangat nak 
organized dan kemas2 berkobar2.
tapi semangat je la yang berkobar2.
pelaksanaan tak berapa kobar lagi. 
verangan dulu, tindakan kemudian ye. 
hihiihi...

aku spesis insan yang suka simpan2. 
bagi aku tiap benda tu ada nilai nostalgia dia.
beli kasut kotak pun simpan. 
sebab bagi aku ada nostalgia pada kasut dan kotak tu. 

kalau tengok list2 yang ada kat bawah ni, 
kebanyakan benda yang patut di buang tu, 
memang aku sayang nak buang. 
memang semua benda aku simpan. 
penyayang tak aku ?

kejadian kemas2 pada hari cuti lalu 
telah membuka pintu hati aku 
untuk membuang beberapa benda yang sememangya patut 
aku buang selama ni. 

tapi, 
bila suami aku join sekali sesi mengemas kali ni, 
ada beberapa benda yang aku nak buang, 
tapi beliau tak nak buang. 
so dalam dilema jadinya. 

tapi akhirnya, 
ada benda yang dia mengalah untuk buang, 
ada benda yang aku aku mengalah untuk buang. 



tuala lama, baju lama - kalau jenis serap air, 
sayang oi nak buang. boleh buat kain lap kat dapur.  
talipon lama - yang ni memang kami tak pernah buang. 
kami simpan dalam satu kotak. sekali sekala kami tilik2
tengok bertapa telah kami membajiri ke arah kemajuan teknologi.
hihi..
buku2 majelah2 memang kami tak buang. 
baju anak2 yang tecik dan memang tak muat nak pakai 
aku simpan lagi. 
nak bagi diorang tengok bila dewasa nanti.
nostalgia tu. 
dan ada beberapa lagi benda yang aku pun tak hingat.
kertas2 dan resit2 dan entah apa kebenda kertas yang taktau fungsinya
pun memang banyak 
tersimpan dalam rumah kami. 
entah pape rasanya bila simpan begitu banyak resit dan kertas yang, 
entah. 
jenis sayang sangat nak membuang. 

kertas2 lukisan contengan anak2 memang kami tak buang. 
nak bagi dorang tengok bila dorang dewasa nanti - jugak. 
nostalgia kan....

di bawah ini pulak gambar2 yang memang taknak buang. 
jadi tepek sini. 
sebab blog ni wujud memang untuk tepek kenangan2 
supaya senang aku nak tilik balik. 

dah bezaman layan line camera, 
tapi tak pernah cuba yang pesen macam ni. 
enjoys rupanya. 

merahnya kaklong dan kakngah. 
ni pakai filter ruby. 

scene berebut takhta. 

kaklong nampak agak mugheh. 
tongkat sakti berjaya dirampas oleh imanis. 
ini filter rainbow.

wah. teruja dapat sepahkan cd dalam kete. 

ayah merenung ke luar jendela. 
melihat kebesaranNya. 
kata najwa latif. 


yang ni agak scary. 
dan imanis sangat tak suka bila keluar muka macam ni.  

cantik imanis bertudung. 
dan mak, agak menakutkan. 
muka lagi besar daru badan. 







onyonyonyo....
ommei ayah. 

alahai comelnya anak2 kucing...

ini paling scary. 
haha !







paling tomei..

hi, saya uchiha sakura. 
cun tak ?

itu sahaja yang nak dikongsi dan ditepek
untuk hari ini. 

selamat bercoti jumaat dan sabetu !