Assalamu'alaikum w.b.t
salam penghujung ramadhan untuk anda semua.
hari ni i tanak cakap banyak, tanak piki banyak2, tanak taip banyak2.
so i akan cakap sikit je, mana yang perlu je.
sengaja menggantikan kata ganti diri aku kepada i sebab nak jimat tenaga.
boleh ?
hari ni i nak kongsi resepi biskut raya pebret i.
biskut ni very easy to prepare.
uolls hanya perlu sediakan 3 bahan utama yakni :
tepung gandum:gula kastor:minyak sapi.
tepung gandum:gula kastor:minyak sapi.
nisbah bahan adalah 2:1:1
dapat tangkap tak biskut apa ?
yeah... biskut arab cair dimulut tidak ditangan.
i memang sukke biskut arab.
kadang2 i terpiki, adakah biskut arab ini berasal dari arab ?
sebab namanya tu ada arab ?
atau mereka sekodar mereka2 saja nama tu.
atau mungkin jugak sebab biskut ni gebus macam kulit orang arab ?
maafkan i kerana melalut entah ke mana2.
kita terus kepada bahan2 dan cara penyediaan ye =)
resepi biskut arab sukatan cawan
bahan-bahan :
2 cawan tepung gandung
(yang digoreng tanpa minyak hingga kekuningan)
kenapa perlu goreng ?
untuk memberi rasa ringan kepada biskut.
1 cawan gula kastor
(i nasihatkan uolls sukat 3/4 cawan.
bagi mengelakkan penyakit kencing manis)
1 cawan minyak sapi
1. satukan tepung gandum dengan gula kastor dan gaul sekata.
2. masukkan minyak sapi sikit demi sikit.
uli2 sampai jadi doh.
3. gentel bulat2 dan bakar dengan suhu 180C
selama lebih kurang 15 minit.
4. sejukkan dan golekkan dengan gula kastor.
5. simpan dalam bekas kedap udara atau boleh ngap terus.
* jika adunan terkeras tambah minyak sapi/butter.
*jika adunan terlembik tambah tepung gandum.
* biskut ini sedikit mengada2 (fragile).
so pastikan ia betul2 sejuk baru dialihkan dari dulang pembakar.
ni yang i buat di hari minggu yang lalu.
caption sama macam kat atas.
cuma yang ni no filter.
gebus gebas kan ?
andai uolls dalam kalangan orang yang rajin,
boleh masukkan biskut ni dalam paper cup satu2.
supaya nampak cantik dan mudah disusun dalam bekas kueh raya
uolls yang meletopss tu.
i dalam kalangan orang yang kurang rajin sikit,
so i biarkan ia togel begitu sahaja tidak beralas.
lagipun bila i piki2, membazir je.
nanti paper cup tu terbuang jugak.
buat sampah lagi ada la.
baik,
terpulang kepada citarasa semasa uolls.
well, thats all folks !
selamat menguli & menggentel =)
selamat menguli & menggentel =)
piwwwit.besero nk g rayo melur eh tahun ni...
ReplyDeletemari la. bwk almond london terr...
Deleteci bakpo blog sy xleh nk komen arini?
ReplyDeleteposo kot... hehe
Deletece try refresh. takut line slow eh
xblh komen sebab letak video hina islam...hehehe
DeleteMna ad video.berita jelah p
ReplyDeleteTq, sharing..projek raya 2015..sy pon suka biskut ni...tp setiap kali nm buat, setiap kali tu laa cari resipi, hihii
ReplyDeleteTq, sharing..projek raya 2015..sy pon suka biskut ni...tp setiap kali nm buat, setiap kali tu laa cari resipi, hihii
ReplyDeleteHihi..nak cuba buat!nampak senang gila biskut ni..tq kongsikan resepinya!
ReplyDeleteAdunan tu xbrapa kena..lembek sgt jadinya..kna tmbah tepung banyak
ReplyDeleteSedap resepi ni... Says nk try la..thanks ya share resepi ni
ReplyDelete