Resepi puding gula hangus mudah. Sangatlah mudah.
aku yang tak pandei masak ni pon buleh buat dengan jayanya.
aku menuntut resepi ini dari abang ipar aku. jangan tatau, masa dia ngorat tengoh dolu2,
dia selalu (tade la selalu sangat pon) buatkan kueh ni untuk tengoh.
bahan2 dan cara2 menghasilkan kueh ni :
memula panaskan air dalam periuk untuk mengukus.
Lepas tu…
8 biji telur (hagak2 gred a/b)
1 tin susu pekat (besar punya, ± 500 gm) =>blender sume bahan ni.
½ tin air (guna tin susu tu je) 1-2 minit cukup la.
*boleh kalu nak letak sikit esen vanilla. Tapi kalu tanak pon tape, sebab susu tu dah mampu
menghilangkan hanyir telur tu.
gula, sesuka rasa lidah korang dan bergantung kepada size loyang yang digunakan.
Aku pakai loyang kecik, lebih kurang 2 /3 sudu besar gula. terpaksa kukus 2 kali.
Nak wat cano, ada pengukus yang kecik je.
Jika ada loyang 9” / 11”, dah ngam ngan sukatan di atas.
gula ~ ni korang masukkan dalam loyang dan cairkan atas api.
Untuk mengelakkannya terlalu hangus,
gunakan api yang kecil ye. Silalah berhati2.
Bila dah nampak perang2 (kalau nak hanguskan sikit pon ok. Dah namanya puding gula hangus kan…)
, dan air dah mendidih, masukkan dalam pengukus.
Kendian curahkanlah bahan yang diblender tadi tu ke dalam loyang tersebut.
Kukus dalam 15-20 minit.
(jika korang guna loyang yang besar, dan sekali kukus je, kukus selama 30-35 minit. tape kukus lama2, janji jangan sampai kering air dalam periuk)
(jika korang guna loyang yang besar, dan sekali kukus je, kukus selama 30-35 minit. tape kukus lama2, janji jangan sampai kering air dalam periuk)
Try cucuk ngan garfu/lidi, jika tak melekat, makanya masaklah ia.
Biasanya kueh ni akan menggelembung masa mula2 masak.
Tunggu sejuk kejap, baru balikkan ke dalam pinggan.
Sangat sedap disantap jika disejukkan dulu dalam peti.
Tapi aku suka makan time suam2.
kenapa berbintik2 di atas ? sebab ni adalah second round punya. kerak2 gula hangus dari kukusan yang pertama telah mencair dan membintikkan puding yang kedua ni. tapi tetap sodap. |
jika kita makan kueh ni time suam2, akan terasa sangat kemanisannya.
1 potong kecil dah cukup.
Tapi kalau makan time dah disejukkan dalam peti, kita takkan terasa sangat kemanisan kueh ni, menyebabkan kita
akan makan dengan banyaknya.
Kueh ni agak bagus jika dibuat jarang2. Kalau selalu buat,
nanti memudaratkan dan menuju ke arah penyakit kencing manis.
Selamatlah mencoba resepi yang sengkek ni.
Sengkek pon, kalau beli kat kedai, sepotong mau RM2.00
Tu pun cenonet je dapat kan?
Tak pure pulak tu. Banyak tepung kastard dari telurnya.
berkilat2 gituww... yummies |
cobalah... coba ya !
bestnye i nk try la :)
ReplyDeleteselamat mencuba. jangan lupa share ye.
Delete